ANJUNG KREATIF

JANGAN PUTUS ASA

JANGAN risau jika anda gagal

SEDANGKAN anda tahu kenapa anda gagal

RISAULAH bila berjaya

TETAPI anda tak tahu bagaimana anda berjaya

 

KATA PUJANGGA

Hidup tanpa pegangan umpama buih-buih sabun yang akan pecah pada bila-bila masa

 

SEDIKIT RENUNGAN

Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu

Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu

Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik buatmu

Oleh itu bersangka baiklah dalam apa jua keadaan kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNYA

Semoga kita mampu menempuhinya denga penuh kesyukuran, ketabahan dan keikhlasan.

 

SALAM RAMADHAN

Nama saya SYAABAN, saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu RAMADHAN akan datang mengunjungi anda tak lama lagi bersama isterinya iaitu REZEKI dan kedua-dua anaknya iaitu SAHUR dan IFTAAR. Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu RAHMAT, BERKATdan KEAMPUNAN. Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat penerbangan NOR Airlines. Hargai mereka dan anda akan mendapat keberkatan. INSYAALLAH AMIN.

 

7 KEGAGALAN

1. Biarkan orang lain atau situasi mengawal hidup

  • tahu fizikal kita,mental, emosi, spiritual, kawal sekitar, berkongsi ilmu dan jangan terlalu mengharap

2. Menyalahkan nasib bagi kegagalan

  • doa dan berusaha

3. Rendahkan potensi diri sendiri

4. Serah pada ketakutan tanpa atasinya

  • akui kesilapan dan jangan biarkan masalah lebih daripada kita

5. Gagal menetapkan matlamat yang jelas

  • lupa diri, jangan berubah dan khusus

6. Gagal mempengaruhi orang lain

  • diri sendiri

7. Fikir kegagalan bukan kemenangan

  • jangan fikir kegagalan

 

UNTUK RENUNGAN

Penjawat awam bagai sebatang pensil.

Pensil untuk menulis dan boleh dibaca oleh penjawat awam yang lainnya.

Pensil perlu tajam, pensil mempunyai karbon iaitu integriti.

Pensil akan pendek dan kita akan meninggalkan perkhidmatan kerajaan.

 

LATIHAN CABAR LIDAH ANDA ! SELAMAT MENCUBA

Cabaran Pertama

Can you can a can as a canner can can a can?

I saw a saw that could not any other saw I ever saw.

A big bug bit the little beetle but the little beetle bit the big bug back.

 

Cabaran Kedua

Peter Piper picked a peck of pickled peppers;

A peck of pickled peppers Peter Piper picked;

If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,

Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

 

She sells seashells by the sea shore

The shells she sells are surely seashells

So if she sells shells on the sea shore

I'm sure she sells sea shore shells

 

CERITA POLIS

Polis menahan orang asli yang menunggang motorsikal dengan membawa isteri dan dua orang anak. Orang asli itu tidak berhenti dan terus ke pasar minggu. Selang sepuluh minit, orang asli itu datang semula berjumpa polis yang menahannya tadi. Dengan selamba orang asli itu berkata " maaf encik, saya tak berhenti tadi, motorsikal penuh tak boleh tumpangkan encik sekali". Polis itu pun dalam hati menahan geramnya! HAHAHA

 

CERITA ORANG JEPUN

Orang Jepun pergi ke Kelantan tengok orang main gasing lipat. Selang dua tahun orang Jepun datang lagi ke Kelantan. Kali ini orang Jepun masuk pertandingan gasing. Bila perlawanan bermula, gasing orang Kelantan semuanya dah mati tak berpusing. Gasing orang Jepun berpusing ligat dan masuk empat jam. Orang Kelantan pun hairan macam mana gasing orang Jepun tak berhenti-henti berpusing. Bila ditanya, orang Jepun tu pun jawab, dia letak bateri digasingnya daaa HAHAHA

 

AL KISAH

Al kisah di suatu kampung nun jauh di Perupok Bachok. Kejadian bulan ramadan waktu tengahari.

Di suatu pondok tepi sawah, tiba-tiba terdengar dalam slang kelate "make, sedak tu, make make". 

Sepasukan pegawai agama bergegas ke situ untuk buat tangkapan.

Pegawai agama so eager untuk gak demo belako.

Bila kelih, hampo pegawai agama tu.

Rupanya demo maing 'dam haji'. KAH! KAH! KAH! KAH! KAH!

 

 

Total visitors to the Portal : 106,495
Last updated : 22 June 2017